Jak planować posiłki, aby dobrze jeść i zaoszczędzić pieniądze?
Planowanie posiłków z wyprzedzeniem niesie za sobą wiele zalet. Wyobraź sobie, że możesz gotować i chodzić na zakupy spożywcze tylko raz w tygodniu! Przygotowywanie posiłków z wyprzedzeniem wymaga jednak dobrego planu, a także wyrobienia sobie odpowiednich nawyków. Zdecydowanie warto spróbować, jeśli chcemy się świadomie odżywiać, zdobyć więcej czasu dla siebie lub ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia. Dowiedz się, jakie są zalety planowania posiłków i jak zacząć!
Jakie są zalety planowania posiłków?
Planowanie posiłków pozwala zaoszczędzić czas w trakcie tygodnia. Nie trzeba się zastanawiać co gotować, gdy wracasz do domu po ciężkim dniu w pracy, bo wszystko jest już zaplanowane. Każda decyzja do podjęcia to wysiłek dla naszego umysłu. Nawet tak prosta czynność, jak wymyślenie, co będziemy gotować, powoduje utratę energii. Dodatkowo, kiedy masz rozpisane wszystkie posiłki, możesz od razu zrobić zakupy i ugotować za jednym razem większą ilość potraw. Wtedy nie będziesz już jeździć do sklepu i gotować kilka razy w tygodniu.
Planowanie posiłków pozwala także na kontrolowanie ilości i jakości jedzenia, które spożywasz każdego dnia. Dzięki temu możesz łatwiej utrzymać wagę, przytyć lub schudnąć, jeśli to jest Twoim celem. Kiedy układasz dietę świadomie, z łatwością dasz radę uwzględnić w niej niezbędne Ci mikro i makroelementy. Posiłki są także bardziej zróżnicowane. Kiedy nie mamy pomysłu, sięgamy po kanapki czy inne mało kreatywne dania – w jadłospisie możemy uwzględnić ciekawsze potrawy.
Jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze, to świadome planowanie jadłospisu również może Ci w tym pomóc. Możesz rozpisywać swoje posiłki w oparciu o aktualne promocje w supermarketach, znajdziesz je na przykład na: https://www.kaufland.pl/. Dodatkowo planowanie jest połączone z regularnym przeglądem lodówki, więc tworząc listę śniadań i obiadów możesz uwzględnić składniki, które Ci zostały. W ten sposób oszczędzasz żywność i pieniądze.
Jak planować posiłki?
Wiele osób chciałoby zacząć planować posiłki, jednak nie wie jak się za to zabrać. Plan działania jest bardzo prosty:
- Ustal swoje potrzeby dietetyczne i cele. Możesz skonsultować swoje zapotrzebowanie kaloryczne z dietetykiem. Zdecyduj też, ile posiłków w ciągu dnia chcesz jeść.
- Pod koniec tygodnia przejrzyj lodówkę. Zobacz jakie składniki Ci zostały i pomyśl jak możesz je wykorzystać. Z pomocą przychodzą Ci internetowe wyszukiwarki przepisów, w których możesz filtrować receptury po składnikach.
- Sprawdź aktualne promocje, zobacz jakie składniki opłaca się kupić i zaplanuj posiłki z wykorzystaniem przecenionych produktów.
- Opracuj listę zakupów. Uwzględnij w niej, gdzie kupisz dane produkty.
- Kup składniki i przygotuj potrawy.
Planowanie posiłków to sprawdzony sposób na to, by dobrze się odżywiać i kontrolować wydatki na jedzenie.