Kukurydza cukrowa uprawa i wymagania

Kukurydza cukrowa uprawa i wymagania

Kukurydza cukrowa jest łatwa w uprawie, choć warto wiedzieć, jak i gdzie ją uprawiać, by uzyskać pożądane plony. Jeśli chodzi o zboże, jakim jest kukurydza uprawa powinna odbywać się na osuszonych, choć wilgotnych glebach, a rośliny powinny być sadzone w większych blokach. Co jeszcze musisz wiedzieć, żeby uprawiać kukurydzę cukrową? Zachęcamy do lektury naszego poradnika.

Kiedy sadzić kukurydzę cukrową?

Uprawa kukurydzy cukrowej odbywa się, biorąc pod uwagę zarówno potrzeby przemysłu przetwórczego, jak i indywidualnych odbiorców. Coraz większą popularnością cieszy się również uprawa kukurydzy cukrowej w ogrodzie, która następnie przeznaczana jest na własny użytek. Kiedy sadzić kukurydzę cukrową i jak to zrobić? Niezbędne informacje zebraliśmy w kilku podstawowych krokach.

Zbiór kukurydzy cukrowej

Uprawa kukurydzy cukrowej – krok 1

Kukurydza jadalna wymaga odpowiedniej gleby, by wydać dobre plony. Dlatego też sadzenie kukurydzy powinno odbywać się w miejscach żyznych, wilgotnych, ale nastawionych na oddziaływanie promieni słonecznych. Planując siew kukurydzy, wybierz również glebę o pH ok. 6, lub też podłoże lekko kwaśne czy lekko zasadowe.

Uprawa kukurydzy cukrowej – krok 2

Wysiew kukurydzy najlepiej przeprowadzić od południowej strony, gdzie gleba szybko się nagrzewa. Zboże to źle znosi płodozmian, dlatego też powinno być sadzone w tym samym miejscu. Ważne jest również towarzystwo. Zrezygnuj więc z bliskiego sąsiedztwa kukurydzy pastewnej.

Uprawa kukurydzy cukrowej – krok 3

Jeśli chodzi o zboże, jakim jest kukurydza uprawa w ogrodzie może rozpocząć się od siewu bądź też od zasadzenia rośliny. Jeśli zdecydujesz się zasiać kukurydzę pamiętaj, by zrobić to nawet w tygodniowych odstępach. Wymagania kukurydzy odnoszą się również do temperatury. I tak termin siewu kukurydzy powinien być ściśle uzależniony od temperatury gleby. Musi ona wynosić powyżej 10˚C i to już na głębokości 10 cm. Brak dbałości w tym zakresie może prowadzić do osłabienia rośliny, a w konsekwencji również do odczuwalnie zmniejszonych plonów.

Uprawa kukurydzy cukrowej – krok 4

Uprawa kukurydzy w Polsce zależy ściśle od regionu kraju. Jeśli mieszkasz w południowej części, kukurydzę zasiej już w kwietniu. Mieszkańcy centralnej Polski tą samą czynność powinni wykonać dopiero w maju. Najpóźniejszy termin siewu kukurydzy cukrowej to ostatnie dni maja.

Uprawa kukurydzy cukrowej w ogrodzie

Uprawa kukurydzy jadalnej wcale nie musi być trudna. Wystarczy bowiem zapewnić jej kilka ważnych czynników, by móc cieszyć się soczystymi, smakowitymi kolbami z własnego ogrodu. Jeśli chodzi o zboże, jakim jest kukurydza cukrowa uprawa powinna odbywać się zawsze w tym samym miejscu, gdyż roślina ta nie lubi zmian. Głębokość siewu kukurydzy wynosi natomiast 3-4 cm, o czym warto pamiętać, by uzyskać pożądane plony. Kukurydza w Polsce jest siana od kwietnia do maja, choć nie powinno się to odbywać wcześniej, niż przed połową kwietnia. Jak nietrudno zauważyć, w polskich ogrodach coraz częściej pojawia się kukurydza jadalna uprawa jest bowiem wyjątkowo prosta, a własne soczyste kolby mogą cieszą oko i podniebienie już na przełomie sierpnia i września.

Podstawy przy uprawie kukurydzy

Zbiór kukurydzy cukrowej

Jeśli chodzi o zboże, którym jest kukurydza cukrowa siew rozpoczyna się już w kwietniu. Z kolei zbiór kukurydzy cukrowej następuje na przełomie sierpnia i września. Co wskazuje na to, że kukurydza jest już dojrzała? Warto obserwować frędzle, którymi zakończone są kolby. Jeśli utracą one złotą barwę, staną się brązowe i suche, będzie to najlepszy znak, że kukurydza cukrowa dojrzała. To jednak nie jedyny sposób, by sprawdzić, jak dojrzała jest kukurydza cukrowa zbiór powinien nastąpić bowiem wówczas, gdy po wbiciu paznokcia w ziarno wypłynie z niego płyn o mlecznej barwie. Teraz pewnie zastanawiasz się jeszcze, jak ugotować kukurydzę cukrową, by móc w pełni cieszyć się jej smakiem? W tym celu włóż do garnka 4 kukurydze i dodaj 2 łyżki cukru. Wystarczy ok. 15 minut gotowania, by kukurydza zmiękła i nadawała się do spożycia.

Kiedy sadzić kukurydzę cukrową

Odmiany kukurydzy cukrowej

W naszym kraju, podobnie jak na całym świecie, znanych jest 5 głównych gatunków kukurydzy. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj kukurydza zwyczajna, która z kolei również ma kilka odmian uprawnych. Z kolei odmiany kukurydzy cukrowej to np. Tatonka, która cechuje się wyjątkowo wczesnym dojrzewaniem i słodkim smakiem. Odmianą wczesną jest również Złota Karłowa. Jest to kukurydza niska, wyróżniająca się również delikatnymi ziarnami. Ci, którzy preferują kukurydzę wysoką, powinni wybrać Aztek F1. Dokonując takiego wyboru, można liczyć również na duże plony, choć będą one adekwatne do wymagań, jakie należy spełnić, by je otrzymać. Jeśli chodzi o zboże, jakim jest kukurydza cukrowa odmiany najbardziej popularne to również Golden Bantman czy Strongstar. Do odmian późnych zalicza się z kolei odmianę Vanessa F1, której uprawa przeznaczana jest zarówno do konsumpcji bezpośredniej, jak i dla szeroko pojętego przemysłu przetwórczego.

Odmiany kukurydzy cukrowej

Ile rośnie kukurydza cukrowa?

Kukurydza cukrowa jest rośliną jednoroczną. Pierwsze rezultaty wysiewu widać już po upływie ok. dwóch tygodni. Jeśli siew kukurydzy cukrowej miał miejsce w maju, jego efekty obserwujemy już po tygodniu, na co wpływ ma wyższa temperatura.

Kiedy sadzić kukurydzę cukrową?

Jeśli chodzi o zboże, jakim jest kukurydza cukrowa nasiona umieszcza się w ziemi od kwietnia do końca maja. Uprawa kukurydzy uzależniona jest od regionu kraju, a konkretnie od warunków klimatycznych, panujących na poszczególnych jego obszarach.

Gdzie sadzić kukurydzę?

Kukurydza lubi gleby gliniasto-piaszczyste o pH wynoszącym 6,0-6,5. Co ważne, stanowisko dla kukurydzy musi być mocno nasłonecznione, ale też osłonięte przed silnymi porywami wiatru. Kukurydza cukrowa nie lubi również sąsiedztwa kukurydzy pastewnej, o czym należy pamiętać, planując rozmieszczenie siewu.

Kiedy kukurydza cukrowa jest dojrzała?

Uprawa i siew kukurydzy kończą się na przełomie sierpnia i września, kiedy to pojawiają się słodkie, soczyste kolby. Warto wówczas przeprowadzić zbiory, gdyż z upływem czasu kukurydza będzie traciła swój niepowtarzalny smak.

Redakcja

Polecane:

Osłony nad drzwi – wszystko, co na ich temat wiedzieć powinniście

Osłony nad drzwi – wszystko, co na ich temat wiedzieć powinniście

Trendy wnętrzarskie 2024

Trendy wnętrzarskie 2024

Jak dbać o drewniane drzwi zewnętrzne?

Jak dbać o drewniane drzwi zewnętrzne?

Ciemne kuchnie – czym powinny się charakteryzować tego typu wnętrza?

Ciemne kuchnie – czym powinny się charakteryzować tego typu wnętrza?

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − trzynaście =